Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Αντλώντας έμπνευση από την εκπαιδευτικό Βίλλυ Παύλου, η οποία δημιούργησε η ίδια για τους μαθητές της το Αλφάβητο Της Αυτοεκτίμησης, ως μια καθημερινή υπενθύμιση της σπουδαιότητας της αγάπης προς τον εαυτό, φτιάξαμε και εμείς το δικό μας αλφαβητάριο.

Τα παιδιά πήραν στα χέρια τους 24 κομμάτια ξύλο κόντρα πλακέ, καθένα από τα οποία είχε επάνω και ένα γράμμα της αλφαβήτας. Κάθε παιδί κλήθηκε να γράψει μια φράση που να ξεκινά από το γράμμα που είχε μπροστά του. Σκοπός ήταν, η φράση που θα επέλεγαν, να παρακινεί τους άλλους να σκέφτονται αισιόδοξα, να συνδέονται, να αγαπούν τον εαυτό τους και τη ζωή. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ήταν να καθοδηγεί και να υποστηρίζει , όπου χρειάζεται, χωρίς να περιορίζει την ελεύθερη έκφραση των παιδιών.

Σε δεύτερη φάση ακολούθησε μια δραστηριότητα δημιουργικής γραφής. Το κάθε παιδί ανέλαβε να γράψει μια παράγραφο για να εκφράσει στους υπόλοιπους, τι σημαίνει για εκείνο η φράση που είχε επιλέξει. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα:

Α: ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
« Ο εαυτός μου με στηρίζει σαν ένας πραγματικός φίλος… Ο εαυτός μου θα με στηρίζει όπου και να είμαι».

Ο: Ονειρεύομαι
«Όταν θέλετε πολύ να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα και το παλεύετε, κάποια μέρα θα συμβεί».

Τ: Τολμώ
«Οι φίλοι μου με έχουν μάθει να τολμώ»

Ω: Ωραία που είναι η ζωή!
«Η ζωή είναι ωραία, γιατί έχουμε τη φύση, τη θάλασσα και όμορφα λουλούδια».

Απόηχος: Δραστηριότητες σαν και αυτήν έχουν ως αποτέλεσμα να βοηθούν μικρούς και μεγάλους να προπονούν το μυαλό και τη σκέψη, εστιάζοντας σε αξίες που νοηματοδοτούν τη ζωή. Αξίες όπως η αγάπη, η χαρά, η δύναμη, η προσπάθεια, η γνώση…

Αναστασία Κουσοβίστα,
Δασκάλα

2021-10-13T16:49:19+00:00
facebook youtube