Διάρκεια: 1-2 φορές τον μήνα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς

Περιγραφή: Ξεκινώ διαβάζοντας στα παιδιά τη φράση από το βιβλίο το Δώρο, του Στέφανου Ξενάκη: «Η χαρά είναι σαν το ψωμί… Όταν τη φτιάχνεις να ανοίγεις τα παράθυρα να φτάσει σε όλους». Όσο δίνεις χαρά τόσο αυτή πολλαπλασιάζεται και τελικά επιστρέφει σε εσένα.

Καλούμε τα παιδιά να σκεφτούν τρόπους, με τους οποίους μπορούν να δώσουν χαρά σε έναν φίλο ή σε έναν άγνωστο. Κάθε παιδί καταγράφει την ιδέα του και την τοποθετεί στο Κουτί Που Διπλασιάζει Τη Χαρά. Στόχος είναι οι ιδέες να γίνουν πράξη σε ένα διάστημα που θα έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας. Το κάθε παιδί θα αποφασίζει μόνο του, ποια θα είναι η πράξη που θα θέλει να κάνει. Αρκεί να την κάνει…

(Να βοηθήσει κάποιον συμμαθητή του σε μια άσκηση, να καθαρίσει την τάξη του ή την αυλή ή το πάρκο, να χαιρετήσει με χαμόγελο έναν γείτονα ή έναν περαστικό, να χαρίσει ένα παιχνίδι του ή να παίξει με κάποιον που είναι μόνος, να μαζέψει το τραπέζι μετά από ένα γεύμα ή να χαρίσει ένα γεύμα σε κάποιον που το έχει ανάγκη)…

Στο τέλος του μήνα ή του δεκαπενθήμερου ή της εβδομάδας, το κουτί  ανοίγει για να μοιραστούμε μεταξύ μας εμπειρίες και πάνω απ’ όλα συναισθήματα, των άλλων και δικά μας… Και πάλι απ’ την αρχή για την επόμενη πράξη χαράς.

Συμμετέχει όποιος θέλει , κάνοντας ό,τι θέλει. Καμία καθοδήγηση, κανένας περιορισμός. Τα παιδιά ξέρουν…

Απόηχος: Τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν πράξεις που θα φέρουν χαρά σε κάποιον άλλον, γνωστό ή άγνωστο, χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Τότε είναι που συνειδητοποιούν τη σπουδαιότητα της σύνδεσης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Αναστασία Κουσοβίστα,

Δασκάλα

2021-10-18T11:44:16+00:00
facebook youtube