ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ( διάρκεια ) :Παρουσιάζουμε στα παιδιά το βιβλίο της Françoise Héritier, τους εξηγούμε τη σκέψη της και διαβάζουμε μικρά αποσπάσματα.  Στη συνέχεια τα προσκαλούμε να γράψουν το δικό τους «Αλάτι της Ζωής». Τους εξηγούμε πως θέλουμε να γράψουν μικρές στιγμές που είναι για εκείνα ιδιαίτερες, σημαντικές. Μπορεί να είναι είτε στιγμές που έχουν ήδη ζήσει και τις αναπολούν, είτε στιγμές που επιθυμούν, που ονειρεύονται να ζήσουν. Ακόμα τα παροτρύνουμε να ενεργοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις και να σκεφτούν εικόνες, ήχους, μυρωδιές, την αίσθηση της  αφής…

ΑΠΟΗΧΟΣ: Η εμπειρία του να καταγράφει κανείς το Αλάτι της ζωής του είναι δυνατή και συγκινητική. Η γραφή είναι καρδιακή και τα παιδιά γράφουν αυθόρμητα κάθε σκέψη που έρχεται να τα επισκεφθεί. Το κλίμα που δημιουργείται στην τάξη είναι ξεχωριστό. Το Αλάτι της ζωής δίνει στο παιδί μια ευκαιρία να συνδεθεί με τον εαυτό του και αυτό το γεμίζει αυθεντική χαρά! Είναι μια σημαντική  συνειδητοποίηση της ευτυχίας του, των σημαντικών του μικρών και μεγάλων στιγμών, είναι μια άσκηση για το πού κρύβεται η ευτυχία για κάθε παιδί.

Μια σημαντική επίσης σημείωση προς τα παιδιά είναι πως όλες αυτές οι στιγμές είναι ο προσωπικός τους θησαυρός, που μπορούν να τον επισκέπτονται όποτε θελήσουν, όποτε το επιθυμήσουν ή το χρειαστούν. Είναι ο θησαυρός τους που κανείς δεν μπορεί να τους τον κλέψει και μπορούν στο πέρασμα του χρόνου να τον μεγαλώνουν ακόμα πιο πολύ.

Μερόπη Χατζήβεη, εκπαιδευτικός
Σχολή Χατζήβεη

Έμπνευση Δράσης από το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Κέλευθος

2021-11-01T12:40:31+00:00
facebook youtube