Μια «ανάποδη» μέρα στο σχολείο! Ο εκπαιδευτικός της τάξης εμφανίζεται στο σχολείο ντυμένος… ανάποδα, «καληνυχτίζει» τους μαθητές και η ανάποδη μέρα ξεκινάει! Ο εκπαιδευτικός εξηγεί στην ομάδα τους νέους κανόνες της ημέρας και το μάθημα αρχίζει. Περπατάμε ανάποδα, βγούμε «μέσα» διάλειμμα, καθόμαστε «πάνω», τα «όχι» σημαίνουν «ναι» και άλλα τόσα… ανάποδα πράγματα! Γιατί όλα αυτά;

Ο εγκέφαλος μας διαθέτει δεκάδες δισεκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται μεταξύ τους με συνάψεις. Μία νέα εμπειρία μπορεί να φτιάξει μία νέα σύναψη. Όσες περισσότερες συνάψεις διαθέτουμε, τόσο πιο εύκολο μας είναι να σκεφτόμαστε πολυτροπικά για ένα θέμα. Επίσης, επιστήμονες λένε πως αν κάθε τόσο για τις καθημερινές διαδικασίες – βούτσισμα δοντιών, κράτημα του πιρουνιού κλπ – επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε το αριστερό χέρι έναντι του δεξιού (οι δεξιοχείρες) και ανάποδα, αλλάζουμε την φυσική λειτουργία του εγκεφάλου που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.

Επομένως, με την Ανάποδη Μέρα, θα ζήσουμε μια μέρα «όλα αλλιώς»! Για να γυμνάσουμε τον εγκέφαλος μας, για να γίνουμε πιο «έξυπνοι», για να φτιάξουμε μια χαρούμενη ανάμνηση…. ή έτσι απλά για να γελάσουμε!

Απόηχος: Είναι μία διασκεδαστική μέρα στο σχολείο που σίγουρα μένει ως ανάμνηση στα παιδιά. Κάποια παιδιά ανταποκρίνονται βγαίνοντας από το πρόγραμμα, τη ρουτίνα και την μηχανικότητα. Περπατούνε ανάποδα, γράφουν με το αντίθετο χέρι κι ας μην ήταν τα καλύτερα γράμματά τους. Κάνουν «ανάποδες» αγκαλιές, μιας και μόνο έτσι επιτρέπονται πλέον! Υπάρχουν όμως και αυτά τα παιδιά που αντιδρούν! «Ο δάσκαλος τρελάθηκε!», «Σταματά! Με μπερδεύεις!». Είναι δύσκολο να δεχτούν την ανατροπή. Να δουν την διασκέδαση, τα αστεία – πίσω από το ανορθόδοξο – την νέα «εμπειρία» που μπορούν να ζήσουν! Θυμάμαι την πρώτη φορά που έζησα εγώ αυτή την εμπειρία στο Σχολειό της φύσης. Ο Γιάννης, που ήταν τότε 3 χρονών, είχε πει με σοβαρότητα «Μόνο τα ρομπότ κάνουν τα ίδια κάθε μέρα»! Και είχε τόσο δίκιο!
Η δύναμη της συνήθειας είναι ισχυρή. Η ρουτίνα σου δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας. Όμως η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Εσύ πότε τα έζησες «όλα αλλιώς» τελευταία φορά;

Πέτρος Σαββαΐδης,
δασκάλος

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο, Ηράκλειο Κρήτης

Θα θέλατε να μας αποστείλετε τη δική σας Καλή Πρακτική που έχετε αντιμετωπίσει; Μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία, εδώ!



Πατώντας αποστολή γνωρίζετε ότι μας αποστέλλετε τα στοιχεία σας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για τη διεκπεραίωση του αιτήματος σας. Το Naiboro δεν θα μοιραστεί με κανένα τρίτο τα στοιχεία σας.

2021-10-25T14:15:54+00:00
facebook youtube