Η δραστηριότητα εκπονήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος για τη διατροφή.

Αφού πρώτα έγινε στην τάξη μια συζήτηση για τα φαγητά που μας αρέσουν κι αυτά που δε μας αρέσουν, ομαδοποιήσαμε τις απαντήσεις και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το αγαπημένο μας φαγητό είναι το burger.

Την επόμενη ημέρα έφερα ένα burger γνωστής αλυσίδας και το θάψαμε στο δασάκι του σχολείου. Βάλαμε και ταμπέλα που έγραφε ότι εκεί κάνει κάποιο πείραμα το Γ1. Ο σκοπός μας ήταν να σκάψουμε στο ίδιο σημείο μετά από 2 μήνες ακριβώς για να δούμε τι έχει γίνει με το burger. Αν προχωράει φυσιολογικά η αποσύνθεσή του.

Όταν ήρθε η ώρα να το ξεθάψουμε, είδαμε ότι κάποια στοιχεία του, όπως το τυρί ή το μπιφτέκι ήταν σχεδόν αναλλοίωτα. Αυτό μας οδήγησε σε συζήτηση για το πόσο φυσικά και υγιεινά είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Καταλήξαμε τραγουδώντας όλοι μαζί το τραγούδι «Τόσο λάθος διατροφή»      ( https://www.youtube.com/watch?v=rdtLIcSehKc )

Απόηχος

Καταρχάς οι μαθητές διασκέδασαν πολύ όλη τη διαδικασία. Από τη συλλογή δεδομένων μέχρι το σκάψιμο για να θάψουμε ή ξεθάψουμε το burger. Το σημαντικότερο ήταν ότι η εικόνα που αντίκρισαν κατά το ξεθάψιμο τους προβλημάτισε πολύ. Κάποια παιδιά πίστευαν ότι δε θα βρίσκαμε τίποτα, ότι θα είχε γίνει πλήρης αποσύνθεση. Η εικόνα του λαχταριστού τυριού τους σόκαρε. Μέχρι το τέλος της χρονιάς ανέφεραν συχνά το συγκεκριμένο πείραμα. Πολλά, μάλιστα, δήλωσαν ότι έφερναν την εικόνα στο μυαλό τους όταν παράγγελναν με τους γονείς τους ή έβγαιναν για να φάνε έξω. Πιστέυω ότι μπήκε ένα λιθαράκι προς τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών.

 

Μανόλης Τουμπακάρης

Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ»

Θα θέλατε να μας αποστείλετε τη δική σας Καλή Πρακτική που έχετε αντιμετωπίσει; Μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία, εδώ!



Πατώντας αποστολή γνωρίζετε ότι μας αποστέλλετε τα στοιχεία σας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για τη διεκπεραίωση του αιτήματος σας. Το Naiboro δεν θα μοιραστεί με κανένα τρίτο τα στοιχεία σας.

2021-10-25T14:16:02+00:00
facebook youtube