Υλικά:

  • Χαρτόνι από κούτα (για να μη λυγίζει) σε μέγεθος Α4 περίπου
  • Μαρκαδόροι
  • Σπάγκος/ Λάστιχο/Κορδέλα

Προετοιμασία:

O/Η εκπαιδευτικός φροντίζει να υπάρχει ένα σκληρό χαρτόνι για κάθε μαθητή/τρια στο οποίο έχει δέσει έναν σπάγκο/λάστιχο προκειμένου να μπορεί να κρεμαστεί χαλαρά από τον λαιμό κάθε παιδιού ακουμπώντας στην πλάτη του. Σε κάθε χαρτόνι γράφεται στο πάνω μέρος πάνω «(όνομα) είσαι ξεχωριστός/ή, γιατί…»

Δράση:

Ο/Η εκπαιδευτικός μοιράζει τα χαρτόνια στα παιδιά και αυτά σχηματίζουν μικρές σειρές ώστε να μπορούν να γράφουν στο χαρτόνι της πλάτης του/της μπροστινού/ής τους και αντίστοιχα να έχουν κάποιο άλλο παιδί να γράφει στη δική τους πλάτη. Κάθε παιδί λοιπόν θα γράψει στο χαρτόνι καθενός από τα υπόλοιπα από ένα χαρακτηριστικό που καθιστά το παιδί αυτό ξεχωριστό (μπορούν επίσης να κάνουν μικρές ζωγραφιές). Όλα τα χαρακτηριστικά που γράφονται είναι φυσικά θετικά. Τα παιδιά δεν βλέπουν και δε γνωρίζουν ποιος/α έχει γράψει τι.

Απόηχος:

Όπως είναι λογικό, στο τέλος της δραστηριότητας, τα παιδιά δε βλέπουν την ώρα να διαβάσουν επιτέλους το γεμάτο χρώματα χαρτόνι με όμορφα λόγια των φίλων τους! Ο εκπαιδευτικός ζητά απ’ τα παιδιά να διαβάσουν πρώτα χαμηλόφωνα και στη συνέχεια με τη σειρά διαβάζουν δυνατά δείχνοντας παράλληλα το χαρτόνι τους.

«Θα το στολίσω στο δωμάτιό μου», «Δείτε! Αυτός είμαι!», «Αλήθεια είμαι όλα αυτά μαζί;» είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν με την ολοκλήρωση της δραστηριότητας στην τάξη μας. Η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός ήταν πραγματικά ζωγραφισμένα στις εκφράσεις των προσώπων τους.

*Είναι μια δραστηριότητα πολύ απλή στην κατανόηση και εφαρμογή από τα παιδιά. Για τη διατήρηση της ηρεμίας στην τάξη, προτείνεται να ακούγεται χαμηλά μουσική και να μη γίνεται διάλογος μεταξύ των παιδιών, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να απολαύσουν τη διαδικασία. Τα χαρτόνια μπορούν να στολιστούν στην τάξη για λίγες μέρες και αργότερα να τα πάρουν τα παιδιά σπίτι.

Καρμελίνα Ρούσσου

Δασκάλα

Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου

 

Θα θέλατε να μας αποστείλετε τη δική σας Καλή Πρακτική που έχετε αντιμετωπίσει; Μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία, εδώ!



Πατώντας αποστολή γνωρίζετε ότι μας αποστέλλετε τα στοιχεία σας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για τη διεκπεραίωση του αιτήματος σας. Το Naiboro δεν θα μοιραστεί με κανένα τρίτο τα στοιχεία σας.
2021-10-25T14:15:44+00:00
facebook youtube