Αυτή τη δράση την κάνω κάθε χρόνο και μάλιστα πολλές φορές, γιατί κάθε χρόνο χρειαζόμαστε αυτή τη γλύκα. Οι «γλυκές κουβέντες» ή αλλιώς το «κουταλάκι του γλυκού ανθρώπου» είναι μια προσπάθεια να μάθουμε να επικοινωνούμε τις όμορφες σκέψεις. «Έχεις ωραία μάτια!», «Έχεις ωραία μαλλιά!», « Τι καλός φίλος που είσαι!» Ενθαρρύνω κάθε παιδί να διαλέξει ένα άλλο, για να του πει μια τέτοια γλυκιά κουβέντα, που μόνο του θα σκεφτεί. Να το κοιτάξει στα μάτια και να του την απευθύνει σε β’ πρόσωπο ενικό. Και σαν να μην έφτανε η κουβέντα , τον κερνάει μετά ένα σοκολατάκι ή ένα κουταλάκι μέλι, που έχω φροντίσει να υπάρχουν στην τάξη μας. Μαζί όμως φέρνω και ένα λεμόνι. Το λεμόνι γιατί ; Για όσους δε θέλουν να πουν καλή κουβέντα σε κανέναν, να έχω να τον κεράσω μια ξινούλα φέτα λεμόνι. Το βάζο με τα σοκολατάκια κατεβαίνει, το μέλι το τιμούν με ευκολία , τα λεμόνια μένουν άθιχτα. Γιατί τα παιδιά δεν επιλέγουν να είναι ξινοί , ούτε να χάσουν τη γλύκα. Σημαντική λεπτομέρεια: όποιο παιδί συνεχίζει τις καλές κουβέντες, δε λέει σε παιδί που ήδη έχουν πει, έτσι εξασφαλίζουμε ότι όλα θα πουν και όλα θα ακούσουν. Τις πιο πολλές φορές κάνω την ίδια δράση ακριβώς , αλλά χωρίς το κέρασμα μετά, οι κουβέντες μας φτάνουν να μας γλυκάνουν. Και κάθε παιδί βρίσκει πάντα κάτι να πει και το κάνει με την καρδιά του. Αυτό, είναι το μεγαλύτερο κέρασμα.

Απόηχος : Τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και να εκφράζονται μέσα από μια γλυκιά διαδικασία που τους δίνει χαρά, γέλιο, σπάει σιγά σιγά τον πάγο και τη συστολή, ενώνει την ομάδα και πολλά ακόμα, καθώς ένα μεγάλος αριθμός παιδιών δυσκολεύεται στην επικοινωνία, δυσκολεύεται να κοιτάξει στα μάτια τους συμμαθητές του και να του εκφράσει μια καλή κουβέντα ή ακόμα και να σκεφτεί όμορφες σκέψεις ο ένας για τον άλλον. Μαθαίνουμε ότι είναι όμορφο ένα σχόλιο να κάνει τον άλλον να χαμογελάσει και πως συνήθως αυτό το χαμόγελο καταλήγει και σε μας, είτε ακούσουμε όμορφες κουβέντες από άλλους, είτε και μόνο δίνοντας χαρά σε κάποιον άλλον.

Μάριος Μάζαρης , 13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

Θα θέλατε να μας αποστείλετε τη δική σας Καλή Πρακτική που έχετε αντιμετωπίσει; Μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία, εδώ!Πατώντας αποστολή γνωρίζετε ότι μας αποστέλλετε τα στοιχεία σας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για τη διεκπεραίωση του αιτήματος σας. Το Naiboro δεν θα μοιραστεί με κανένα τρίτο τα στοιχεία σας.
2021-11-06T15:27:40+00:00
facebook youtube