Διάρκεια: Μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.

Περιγραφή: Πρόκειται για μια πρακτική που καλλιεργεί την αισιοδοξία και τη θετική εστίαση στην ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. «Είναι πάντα εκεί, εμείς δεν είμαστε».

Αρχικά, γίνεται μια συζήτηση στην τάξη για όσα έχουμε και όσα δεν έχουμε… Μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις και απαντήσεις, καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: Πόσο τυχεροί είμαστε για το  ζεστό μας σπίτι, την οικογένεια ή τους φίλους μας, για όσα μπορούμε να δούμε με τα μάτια ή να αγγίξουμε με τα χέρια μας, για τις καθημερινές στιγμές που ζούμε αλλά πολύ συχνά τις προσπερνάμε. Στιγμές που μοιάζουν απλές αλλά δεν είναι δεδομένες.

Έπειτα, φτιάχνουμε μια κατασκευή,  το Παράθυρο της Θετικής Σκέψης  και το τοποθετούμε σε ένα μέρος της τάξης που να είναι από όλους ορατό. Έτσι, μας  θυμίζει καθημερινά να σκεφτόμαστε θετικά και αισιόδοξα και να συνειδητοποιούμε τη σπουδαιότητα των απλών στιγμών που είναι αρκετές για να νιώσει κανείς ευγνωμοσύνη και ευτυχία.

Μια φορά την εβδομάδα ή και καθημερινά, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καταγράφουν σε χαρτάκια, στιγμές από το σπίτι ή το σχολείο που τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα  και να τις αναρτούν στο Παράθυρο. Κάποια παιδιά, στην αρχή, μπορεί να είναι διστακτικά, νιώθοντας ότι δεν έχουν κάτι αξιοσημείωτο να μοιραστούν με τους άλλους. Βλέποντας , όμως, τους/τις συμμαθητές/-τριές τους να γράφουν συχνά , παρασύρονται και γράφουν με χαρά. Τότε είναι που το κάνουν κυρίως για τον εαυτό τους…

Απόηχος: Πολύ σύντομα, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της προπόνησης του μυαλού. Σε όποιο πλαίσιο και αν εφαρμοστεί, η πρακτική αυτή αγκαλιάζεται πολύ θερμά από τα παιδιά και τους διδάσκει μια απ’ τις σημαντικότερες αξίες, την ευγνωμοσύνη. Τα παιδιά εστιάζουν πια σε όσα έχουν, σε όσα ζουν και μαθαίνουν να τα απολαμβάνουν με όλη τους την ψυχή! Η θετική εστίαση γίνεται επιλογή…

Αναστασία Κουσοβίστα,

Δασκάλα

2021-10-18T11:44:05+00:00
facebook youtube