ΒαθμίδαΠρωτοβάθμια 

Άξονες: Το κάτι παραπάνω, σύνδεση – μαζί, συναισθήματα, αυτοβελτίωση – αναγνώριση του εαυτού μας, αυτοεκτίμηση, γνώση – εξέλιξη.

ΠεριγραφήΤι είναι αυτό που χρειαζόμαστε; Οι ανάγκες μας αλλάζουν. Το σημαντικό όμως είναι να τις αντιλαμβανόμαστε. Έτσι λοιπόν έφτιαξα σε ένα φύλλο χαρτί μια ομάδα από εννιά ανάγκες (μία για κάθε μήνα του σχολικού έτους) και τις κόλλησα στον τοίχο. Τα παιδιά έγραψαν τα ονόματά τους ώστε να έχει ο καθένας τη δική του ομαδούλα αναγκών. Τους έδωσα και από ένα βιβλιαράκι όπου έγραψαν στην πρώτη σελίδα το όνομά τους. Κάθε 1η του μήνα όλοι μας διαλέγουμε ποια ανάγκη θέλουμε να καλύψουμε τη δεδομένη περίοδο. Την κολλάμε στη σελίδα του ατομικού βιβλιαρίου και καθόμαστε σε κύκλο με τις μπάλες (τον οποίο ονομάζομε θεραπευτικό κύκλο). Εκεί παίρνει ο καθένας τον λόγο και εξηγεί τι είναι αυτό που του λείπει και θέλει να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη. Στη συνέχεια τα παιδιά του προτείνουν τρόπους για να καλύψει την ανάγκη του. Κάθε αρχή του επόμενου μήνα γράφουμε στο βιβλιαράκι αν καλύφθηκε η ανάγκη που είχαμε ως στόχο και διαλέγουμε μία καινούρια.

ΑπόηχοςΗ συγκεκριμένη δραστηριότητα βοηθάει να ανακαλύψουν τα παιδιά τον εσωτερικό τους κόσμο. Να εστιάσουν πιο βαθιά και να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζονται κάθε φορά. Επιπλέον η όλη διαδικασία συζήτησης μέσω του κύκλου καλλιεργεί μία θετική στάση απέναντι σε όσα προσπαθούμε να επιτύχουμε στη ζωή μας, προάγει την ενσυναίσθηση καθώς τα παιδιά αφού ακούσουν προσεχτικά μπαίνουν στη θέση του συνομιλητή τους και του προτείνουν τρόπους για να τον βοηθήσουν.

Εκπαιδευτικός: Γαλάνη Βάνα

Όνομα σχολείου: 2ο Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου

2022-12-02T12:34:30+00:00
facebook youtube