Διάρκεια: Μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς.
Περιγραφή:
Πρόκειται για μια δράση που βοηθάει τα παιδιά να επιλέγουν καθημερινά καλές πράξεις φροντίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γύρω τους και πρωτίστως τον εαυτό τους.
Στην τάξη μπορούμε αρχικά να τους αφηγηθούμε το μύθο των δυο λύκων. Ο μαύρος και ο άσπρος λύκος παλεύουν μέσα μας κάθε μέρα. Θα νικήσει αυτός που τρέφουμε περισσότερο σύμφωνα με τις πράξεις μας. Με αφορμή αυτή την ιστορία ακολουθεί συζήτηση για το πόσο σημαντικό είναι να εστιάζουμε στο καλό τόσο με τις πράξεις, όσο και με τις σκέψεις μας. Ύστερα, δεσμευόμαστε όλοι να φροντίσουμε κάποιον που αγαπάμε. Σχεδιάζουμε στο τετράδιό μας το δέντρο της φροντίδας. Στην αρχή τα κλαδιά του δέντρου είναι γυμνά, όμως κάθε φορά που κάποιος κάνει κάτι όμορφο για κάποιον άλλο προσθέτει μια κόκκινη καρδιά. Αν θέλουμε σημειώνουμε δίπλα στην καρδιά ή σε ένα αυτοσχέδιο πινακάκι την ημερομηνία και ποια ήταν η καλή πράξη που κάναμε για να τη θυμόμαστε και για να δίνουμε έμπνευση σε ολόκληρη την ομάδα. Έτσι σιγά σιγά μεγαλώνει η καλοσύνη και μας γεμίζει όλους χαρά.
Απόηχος:
Tα παιδιά έμαθαν να εστιάζουν στο καλό, αισθάνθηκαν όμορφα βοηθώντας τους άλλους, έγιναν πιο συμμετοχικά και βίωσαν την αξία του να προσφέρεις. Στην πορεία αποφάσισαν ότι θέλουν να είναι καλοί και με τον εαυτό τους και να κάνουν πράξεις αυτοφροντίδας.
Μόνα τους σκέφτηκαν το δέντρο αυτοφροντίδας (selfcaring tree) ζωγραφίζοντας μπλε καρδιές για κάθε πράξη αυτοφροντίδας, προσφέροντας μια αγκαλιά, μια γλυκιά κουβέντα, περισσότερο ελεύθερο χρόνο κ.α. στον εαυτό τους. Αφού γέμισε κι αυτό το δέντρο πρότειναν να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο δέντρο με χαρτί του μέτρου για να χωρέσει την καλοσύνη όλης της τάξης.
Τα δέντρα της φροντίδας μπορούν να γίνουν και για άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές π.χ. το δέντρο της φροντίδας της φύσης (με πράσινες καρδιές), το δέντρο της φροντίδας των αδέσποτων ζώων (με κίτρινες καρδιές) κ.λπ. ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί το δάσος της φροντίδας.
Οι καλές πράξεις, ο γλυκός λόγος, το ζεστό βλέμμα ομορφαίνουν τον μικρό μας κόσμο.
Γιώτα Βόνη, 4ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου