Βαθμίδα: Νηπιαγωγείο / Δημοτικό

Άξονας: Καλοσύνη, Σύνδεση και Θετικής Εστίασης, φροντίδα

Υλικά: Φαρμακείο τάξης

Διάρκεια: 5-10 λεπτά σχεδόν καθημερινά

Περιγραφή : Έχουμε συζητήσει με τα παιδιά από την αρχή της χρονιάς τους κανόνες που θέλουμε να έχει η τάξη μας και πως για οτιδήποτε μας ενοχλεί θα το συζητάμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε περίπτωση ατυχήματος μπαίνει σε εφαρμογή η δράση «θα γίνω ο νοσοκόμος σου». Όταν κάποιος χτυπάει, ένα παιδί αναλαμβάνει να το φροντίσει. Τα παιδιά έχουν στη διάθεση τους τον πάγο και το φαρμακείο της τάξης. Ταυτόχρονα, εκφράζονται συναισθηματικά και υποστηρικτικά. Συζητάμε την έννοια της συναίνεσης και τη σημασία της συγγνώμης – αν έτσι το νιώθουν σωστό. Η δράση ολοκληρώνεται μόλις αισθανθούν έτοιμοι για παιχνίδι.

ΥΓ1: Η δράση υλοποιήθηκε πρώτη φορά λόγω φόβου του μαθητή πως θα επέλθει κάποιου είδους τιμωρία. Εξήγησα πως δεν θα αισθανθεί κάποιο παιδί καλύτερα αν απλά κάτσει στην άκρη ή του βάλουν τις φωνές.

ΥΓ2: Ενώ δεν εμπλέκεται όλη η τάξη ομαδικά, έχει συζητηθεί στην παρεούλα και έχει αποφασισθεί από κοινού πως αν συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα, θα γίνεται νοσοκόμος όποιος νιώθει πως θέλει να ζητήσει συγγνώμη.

 

2023-05-09T18:39:07+00:00
facebook youtube