ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (διάρκεια) : Η δράση μυστικός φίλος είναι πολύ εύκολη στην εφαρμογή της και υπέροχη στα αποτελέσματά της! Για την τάξη, καλούμε κάθε παιδί που θέλει να λάβει μέρος να γράψει το όνομά του σε ένα χαρτάκι και να το διπλώσει. Όλα τα διπλωμένα χαρτάκια μπαίνουν σε ένα κουτί. Κάθε παιδί που έριξε το όνομά του, έχει δικαίωμα να τραβήξει έναν κλήρο. Ανοίγει το χαρτάκι και βλέπει μυστικά ποιος του έτυχε. Το πρόσωπο που του έτυχε θα είναι ο μυστικός του φίλος. Και για τις επόμενες 7 μέρες, που συνήθως τόσο διαρκεί ένα παιχνίδι,  η αποστολή του είναι να του κάνει τη ζωή πιο όμορφη! Να του προσφέρει χαρά, να το βοηθήσει.

Και το παιχνίδι ξεκινά! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσεις χαμόγελα στον φίλο σου κι είναι υπέροχο που κάθε παιδί σκέφτεται τους δικούς του. Μπορεί να του αφήσει το πρωί ένα σημείωμα στο θρανίο πριν φτάσει στο σχολείο, να του βάλει ένα μήνυμα στην τσάντα, μπορεί να γράψει κάτι στον πίνακα. Μπορεί να το υποστηρίξει σε μια στιγμή μέσα στην τάξη που θα εκφράσει κάποια γνώμη. Μπορεί αντίστοιχα να τον έχει στον νου του στο παιχνίδι στο διάλειμμα. Αλλά ό,τι κι αν σκεφτεί πρέπει να το κάνει με τρόπο μυστικό ώστε να μην τον καταλάβει, να μην τον αντιληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα γίνει η αποκάλυψη.

Η αποκάλυψη μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ο πιο απλός είναι κάθε παιδί να πει ποιον είχε μυστικό φίλο, να πει το όνομά του. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι άλλοι τρόποι, πιο βιωματικοί κι ενωτικοί!  Ένας είναι να καθίσει η ομάδα σε κύκλο. Δίνουμε σε ένα παιδί μια μπάλα και του ζητάμε να την πετάξει στο παιδί που είχε για μυστικό φίλο. Αυτός που την πιάνει, την ρίχνει στον δικό του μυστικό φίλο κι ο επόμενος κι ο επόμενος, ώσπου να αποκαλυφθούν όλα τα ζευγάρια. Μια άλλη επίσης ωραία παραλλαγή είναι αντί για μπάλα, να δώσει ο Δάσκαλος στο πρώτο παιδί ένα κουβάρι μαλλί. Λειτουργεί αντίστοιχα με την μπάλα, με τη διαφορά πως ο πρώτος κρατά την άκρη και μετά ρίχνει το κουβάρι και το ίδιο κάνουν και οι επόμενοι. Έτσι στο τέλος φαίνονται όλες οι διαφορετικές συνδέσεις που υπήρξαν στο παιχνίδι, και παράλληλα βλέπουμε και πως όλοι είμαστε μεταξύ μας συνδεδεμένοι.

ΑΠΟΗΧΟΣ: Ο Μυστικός φίλος έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα και στην ομάδα και σε κάθε μέλος χωριστά! Σίγουρα φέρνει  χαρά, εκπλήξεις, ενότητα, αλλά παράλληλα δίνει και την ευκαιρία σε ένα παιδί να βγάλει το focus από τον εαυτό του και να παρατηρήσει, να αφουγκραστεί, να βοηθήσει έναν άλλο άνθρωπο. Συνειδητοποιεί επίσης πως τη μεγαλύτερη χαρά τη νιώθει, όταν εκείνο δίνει χαρά σε κάποιον άλλο. Όταν δίνεις η καρδιά γεμίζει…!

Επίσης με τον μυστικό φίλο συμβαίνουν μικρές και μεγάλες «νίκες». Μπορεί κάποιες σχέσεις και φιλίες να ενισχυθούν, κάποιες να γεννηθούν ή και σχέσεις που είχαν περάσει «γκρίζα σύννεφα», να θεραπευτούν.

Συνολικά η ομάδα βιώνει εκπλήξεις χαράς, θετικά μηνύματα ενίσχυσης, ενδιαφέρον και όλα αυτά στα πλαίσια μιας δημιουργικής υποψίας κι εξερεύνησης των μυστικών φίλων πριν την αποκάλυψή τους, όπου η καθημερινότητα μετατρέπεται σε παιχνίδι!

Μερόπη Χατζήβεη, εκπαιδευτικός
Σχολή Χατζήβεη

Πηγή/Διδασκαλία δράσης: Σύλλογος «Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση»

2021-11-01T12:41:07+00:00
facebook youtube