Περιγραφή: Αρχικά συζητήσαμε με την ομάδα τι συμβαίνει μέσα μας όταν νιώθουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανησυχία ή λύπη. Μοιραστήκαμε σκέψεις που όλοι κάνουμε εκείνες τις στιγμές και επεξεργαστήκαμε τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, ζητήσαμε στα παιδιά να σκεφτούν 3 συγκεκριμένες στιγμές της ζωής τους στις οποίες ένιωσαν:

  1. Το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης, μια στιγμή που ένιωσαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ότι πατούν στα πόδια τους.
  2. Το συναίσθημα της γαλήνης και της αποδοχής.
  3. Το συναίσθημα της χαράς και του ενθουσιασμού.

Για κάθε στιγμή φανταστήκαμε έναν κύκλο και περάσαμε τα χέρια μας μέσα καθώς φανταστήκαμε ότι φοράμε αυτές τις στιγμές σαν βραχιόλια. Συζητήσαμε ότι τα φανταστικά αυτά βραχιόλια μπορούμε να τα φέρνουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που νιώθουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση και λέμε στον εαυτό μας ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, κάθε φορά που νιώθουμε ότι κάποιος στο περιβάλλον δεν μας αποδέχεται, κάθε φορά που νιώθουμε λύπη, ώστε να θυμόμαστε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι θα βρούμε τη δύναμη μέσα μας και θα ξανάρθουν στιγμές που θα νιώθουμε δυνατοί.

Απόηχος: Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (8-10, 10-12, 12-14). Με τις δύο πρώτες, η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, όπου έπειτα από τη συζήτηση, ζητήσαμε στα παιδιά να ζωγραφίσουν μέσα σε τρεις χρωματιστούς κύκλους αυτά που φαντάστηκαν ότι έβαλαν μέσα στους κρίκους της χαράς, της αυτοπεποίθησης και της ηρεμίας. Με την τελευταία ηλικιακή ομάδα, φτιάξαμε βραχιόλια από 3 χρωματιστές κλωστές, στα οποία κάθε χρώμα αντιπροσώπευε έναν από τους 3 κρίκους της χαράς, της αυτοπεποίθησης και της ηρεμίας. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη δραστηριότητα και με χαρά μοιράστηκαν με την υπόλοιπη ομάδα τις δικές τους σκέψεις.

Φορέας: Κατασκήνωση Λελούδα

Εκπαιδευτικός: Δρ. Ιωάννα Ταούκη, εξειδίκευση: Εκπαιδευτική Νευροεπιστήμη

Krikoi 1Krikoi 2
2022-10-17T11:27:50+00:00
facebook youtube