Περιγραφή

Η τελευταία ώρα της Παρασκευής μας είναι πάντα ώρα των παιδιών και δομείται κάθε φορά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Για κάθε Παρασκευή, έχουν επιλεχθεί τυχαία από την προηγούμενη εβδομάδα δύο παιδιά, τα οποία ονομάζονται «μαθητές/τριες της εβδομάδας». Σε κάθε ένα παιδί δίνεται ο χώρος και ο χρόνος να παρουσιάσει οτιδήποτε εκείνο θέλει στην υπόλοιπη τάξη. Μπορεί να είναι μια ζωγραφιά, μια συλλογή, φωτογραφίες από μια εκδρομή, κάποιο QUIZ που ετοίμασε για την τάξη σχετικά με το κατοικίδιό τους, το αγαπημένο τους βιβλίο ή τραγούδι, ή οτιδήποτε άλλο σκεφτεί. Ο/Η εκπαιδευτικός παίρνει τον ρόλο μαθητή/τριας και όλη η προσοχή της είναι στραμμένη κάθε φορά στο παιδί που παρουσιάζει. Μετά το τέλος κάθε παρουσίασης υπάρχει χρόνος για να εκφραστούν εντυπώσεις και ερωτήσεις. Λίγο πριν χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της εβδομάδας, επιλέγονται οι επόμενοι/ες δύο μαθητές/τριες.

Απόηχος

Πρώτη φορά είδα αυτή τη δράση σε μια πρακτική που έκανα ως βοηθός σε Α’ δημοτικού ενός σουηδικού σχολείου. Είχα εντυπωσιαστεί βλέποντας 6χρονα να έχουν πίσω τους ένα Power Point και να κάνουν βόλτες στην αίθουσα περιγράφοντας με τρομερή άνεση στους/στις συμμαθητές/τριές τους μια εκδρομή που πήγαν σε ένα πάρκο ή μια κυψέλη που ανακάλυψαν στον κήπο τους.

Πρόκειται για μια πρακτική-εμπειρία που εφαρμόζω εδώ και δύο χρόνια στην ίδια ομάδα παιδιών. Tα παιδιά ξεκίνησαν να παρουσιάζουν δειλά κάποιο αγαπημένο τους τραγούδι ή μια ζωγραφιά και πλέον φέρνουν στην τάξη αυτοσχέδια παιχνίδια, παρουσιάσεις βιβλίων, εντυπώσεις από κάποιο μουσείο, συνεντεύξεις από συγγενείς, ιστορίες που έγραψαν τα ίδια κ.α. Είναι αισθητή πλέον η άνεση που έχουν ακόμα και τα πιο διστακτικά παιδιά, μιλώντας μπροστά σε κοινό για τον εαυτό τους, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους.

Φυσικά, πρόκειται για μια δράση στην προετοιμασία της οποίας μπορούν να εμπλέξουν όσο θέλουν άτομα από την οικογένειά τους ή άλλους/ες φίλους/ες. Αυτό, σε συνδυασμό με την ελευθερία που νιώθουν στο να μοιραστούν ό,τι εκείνα θέλουν, έχει κάνει τη δράση αυτή την αγαπημένη τους και το τελευταίο κουδούνι της εβδομάδας αυτό που περιμένουν λιγότερο απ’ όλα.

Εικόνα5

Εικόνα6

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκπαιδευτικός

Καρμελίνα Ρούσσου

2022-03-31T16:26:09+00:00
facebook youtube